Live Cinema 16/12/2003

16-12-2003


Onder invloed van de steeds snellere hard- en software zijn tegenwoordig live-real time-beeld editings mogelijk. Hierdoor kan de beeldmaker, zoals de laptop-muzikant, direct beeld genereren en manipuleren. De komende maanden zal het Instituut aandacht schenken aan live-cinema. Een samenwerkingsproject met Nederlandse centra voor experimentele kunst en muziek zoals Extrapool (Nijmegen), Klub Koe ('s-Hertogenbosch) en WORM (Rotterdam).

Deze avond presenteert het Nederlands Instiuut voor Mediakunst



TCW23
(a.k.a Arthur Ivens) en Peter Max gaan opnieuw de samenwerking aan voor een improvisatie en live mix avontuur. Ze maken gebruik van zowel voorbereid 'af' materiaal als live gegenereerd beeld. Samen zullen proberen om een set neer te zetten die de grens opzoekt tussen gecontroleerde, stabiele compositie en juist het uit handen geven van de controle naar het instabiele van het toeval, door de apparatuur zelf beeld en geluid te laten genereren. Hierbij maken ze gebruik van speelgoed lasers, bewegende objecten, feedback- en computer apparatuur.



Het tweede programma van deze avond is Microscopic: een audiovisuele samenwerking bestaande uit elektronische muziek van 87 Central en de 'visual imaging' door 7thDay met VJ Ruben van Leer. Door een microscopische wereld van minutieus groeiende figuren en veranderende processen neer te zetten, scheppen ze een omgeving in beeld en geluid van groeiende kristallen, 'deep drones', clicks en verassende uitbarstingen van knisperende audio en video. Ze scheppen een ruimtelijke belevenis die verder gaat dan de optelsom van de losse delen: een zinesthetische ervaring beginnend met strakke minimale figuren, geometrische patronen die uitgroeien tot een dikke stroperige stroom en die op haar beurt transformeert in een duizelingwekkende, kokende intensiteit. Live cinema in haar meest letterlijke zin.

Presentatie Nederlands Instituut voor Mediakunst, MonteVideo/TBA

Locatie: Nederlands Instituut voor Mediakunst
1 6 December Aanvang 20.30 uur
Entree 4,-