Daan Roosegaarde, Duin 4.0

Artist in Residence september t/m december 2006



Vanaf 22 november is de installatie Duin 4.0 van Daan Roosegaarde te zien in het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Duin 4.0 is een interactief landschap dat speciaal voor het Artist in Residence programma is ontwikkeld om onderzoek te doen naar de functie en presentatie van interactiviteit.

Live Performance vrijdag 15 december 17.00 uur door Ellen Pieterse in samenwerking met Melange. Toegang gratis.



Daan Roosegaarde begon zijn studie aan de Academie voor Kunsten in Enschede als beeldhouwer en ging van daaruit verder met een Master opleiding in Architectuur aan het Berlage Instituut in Rotterdam. Deze twee verschillende richtingen vormen de basis voor zijn interesse naar gedragingen van mensen in een ruimte die is vormgegeven met diverse media en technologie. In zijn installaties probeert Roosegaarde een fysieke relatie op te bouwen tussen de bezoekers en het uiterlijk van de ruimte. Vanuit Studio Roosegaarde is hij met een softwareprogrammeur en dankzij de support van het bedrijf Axis Stuifmeel aan de slag gegaan met het ontwerpen en bouwen van zijn 'vloeibare' constructies. Constructies die de dynamische relatie tussen architectuur, nieuwe media en het gedrag van mensen onderzoeken. Elementen als tijd, geluid en beweging worden gebruikt voor het registreren van menselijke aanwezigheid. Op deze manier ontstaat een vloeibare situatie waarbij het gedrag van het publiek continue een nieuw evenwicht tussen handeling, ruimte en object teweegbrengt.

Het kunstwerk Duin 4.0 is een onderzoek naar een nieuwe vorm van natuur in de stedelijke ruimte van de 21ste eeuw. Het doel van het project is om een onderzoek te doen naar 'human interfaces', dynamische oppervlaktes die fysiek reageren op basis van geluid en beweging van de gebruiker. Het project is een fusie van kunst en technologie en een versmelting van software, elektronica en mechanica. De focus ligt niet in de technologie zelf, maar in de menselijke interventie met een object die vertaald wordt met behulp van technologie. Het project is gebaseerd op het idee dat de gebruiker niet de taal van de technologie hoeft te spreken maar dat er sprake is van een intuïtieve intelligentie. De ruimte is niet een optelsom van deuren, wanden en ramen, maar vormt het zich op basis van zijn culturele context en gebruikers. Centraal staat de fysieke relatie tussen het gedrag van de bezoeker en het uiterlijk van het oppervlakte, als een verlengstuk van de huid.

Door real time veranderingen wordt het mogelijk om een ruimte adaptief te maken op basis van de interactie met de gebruiker. Het technische onderzoek richt zich op de uitbreiding van de invloed van de gebruiker op het gedrag van het oppervlakte; meer aanpassingsvermogen, meer intelligentie. De ingrediënten hierin zijn innovatieve materialen, een dynamische software maar ook het gebruik van bestaande elementen zoals de mobiele telefoon. Bepaalde elementen worden specifiek ontwikkeld (zoals de software), andere bestaande elementen worden in een nieuwe context geplaatst (zoals de bluetooth van de mobiele telefoon). Deze middelen worden ingezet om de beweging en geluid van de bezoeker te vertalen naar de vorm van de uiteindelijke installatie. Duin 4.0 wordt daarmee een dynamisch systeem wat in staat is verschillende inputs real time te verwerken.

'De interactieve installaties die ik realiseer krijgen een steeds grotere neiging om samen te smelten met het menselijk lichaam. Dit karakteristiek van het werk is een reflectie van de technologische tijden waarin we leven, omringd door instrumenten die een essentieel onderdeel vormen van onze identiteit en de manier waarop we communiceren. De mobiele telefoon is een object wat kan worden verpersoonlijkt door stickers, tunes en verschillende hoesjes. Waarom zouden we niet dezelfde optie hebben om een basis element zoals ruimte op een zelfde manier te behandelen?'

vrijdagmiddag 15 december wordt verder ingegaan op het werk van Daan Roosegaarde tijdens het seminar 'Het lichaam als interface, de functie en presentatie van interactiviteit'.

De installatie was te bezichtigen in het NIMk tot en met 22 december.

Met dank aan:
Duin 4.0 _Daan Roosegaarde i.s.m. Studio Roosegaarde
Peter de Man (partner in software)
Axis & Stuifmeel (partner in technologie)
www.studioroosegaarde.nl