Mediakunst Conservering en Restauratie Workshop

image: Pffft (1982) Servaas

 

Mediakunst Conservering en Restauratie Workshop: 4 juni t/m 1 juli in het UvA ErfgoedLab

Sinds hun ontstaan, zijn time-based media zoals film, video en digitale technologie experimenteel gebruikt door kunstenaars. Een van de grootste uitdagingen is de snelle veroudering van de technologische componenten van deze werken en de vraag hoe om ze te vervangen. In een schilderij zijn het medium en de drager, de verf en het doek, in het geval van time-based media installaties is het niet altijd duidelijk welke onderdelen cruciaal zijn voor zijn identiteit van het werk. Kan bijvoorbeeld de specifieke TV console in Nam June Paiks TV-Buddha (1974) bij een defect vervangen worden door een moderne flat screen?

In de Mediakunst Conservering en Restauratie Workshop die in samenwerking met NIMk plaatsvindt in het ErfgoedLab van de Universiteit van Amsterdam worden deze vragen en uitdagingen in een praktische setting aangepakt. Dit project is een eerste samenwerking tussen de masteropleidingen Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed en Preservation and Presentation of the Moving Image. Studenten van beide opleidingen werken in teams aan een drietal case studies. Ze onderzoeken mediakunst uit de collectie van het NIMk en Nederlandse museale collecties die op dit moment niet in een perfect werkende staat zijn, en niet kan worden tentoongesteld.

In een intensieve, periode van vier weken documenteren de studenten de werken en alle onderdelen daarvan, ze onderzoeken de technologische, conceptuele en kunsthistorische geschiedenis en raadplegen verschillende specialisten, waaronder de kunstenaars zelf. Daarnaast zullen de werken voor verdere inspectie worden geïnstalleerd in de ruimte van het lab. Tot slot doen de studenten verslag over hun bevindingen in de vorm van een behandelplan. Dit plan zal op 29 juni om 10 uur in een mondelinge presentatie voor een panel van deskundigen uit gerenommeerde internationale musea aangeboden worden. Deze bijeenkomst is openbaar.

De studenten werken aan de volgende objecten:

Toonbeeldklavier (1994) Eddie D/ Shaun O'Neil, Jaap Derksen, collectie NIMk
Painthouse (1981) Moniek Toebosch, collectie NIMk
Pffft (1982) Servaas, collectie Museum voor Moderne Kunst Arnhem en collectie NIMk

Alle onderdelen van dit Uva ErfgoedLab zijn openbaar. De activiteitenkalender hangt in het UvA ErfgoedLab.

Het UvA ErfgoedLab is een ruimte voor onderzoek en experiment, gehuisvest tussen de Bijzondere Collecties en het Allard Pierson Museum aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam. NIMk is het expertisecentrum in Nederland voor de conservering van mediakunst.