Boekpresentatie Hurt Models

05-06-2003


Christiaan Bastiaans



HURT MODELS
is de eerste uitgebreide publicatie over het werk van beeldend kunstenaar Christiaan Bastiaans en gaat specifiek in op het gelijknamige project waaraan hij sinds het midden van de jaren 90 werkt. Het overheersende thema in Bastiaans’ werk is het thema van het menselijk lichaam. Het lichaam niet in humanistische zin als de zetel van het autonome individu, maar in de zin van Foucault’s “onderworpen lichaam”, of Deleuze’s “gevilde lichaam”, het lichaam zonder beschermende huid. Bastiaans confronteert ons met het koloniale lichaam, het transseksuele en adolescente lichaam, het ontlede lichaam, het lichaam als wond, als oorlogsmachine en als handelswaar dat verschijnt in beelden gekoppeld aan de thema¹s van oorlog, ontheemding en de global market.



Voor het project HURT MODELS reisde Bastiaans onder meer naar het door burgeroorlog geteisterde Sierra Leone. Hij verbleef in een voormalige leprakolonie in Chennai (India) en was in 2001 drie maanden “artist-in-residence” in de psychiatrische kliniek de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder, waar hij de performance Real Lear ontwikkelde samen met psychiatrische patiënten. In 2002 werd de video 'Real Lear Memory Ambush' geprojecteerd op het Leidseplein in Amsterdam gedurende een periode van twee weken. De hoofdrollen werden vervuld door vier dakloze mannen.

HURT MODELS bestaat uit foto’s, videostills, tekeningen, sculpturen en diverse teksten. Twee essays werden speciaal voor deze publicatie geschreven: één door de kunsthistorica/curator/schrijfster Marianne Brouwer “Aliens, Bio-Politics And Xeno-Bodies”, de andere door de antropoloog Peter Mason “For Other Eyes

Inleiding door Suzanne Oxenaar

20.5cm x 27cm, 128 pagina’s ca. 100 kleurafbeeldingen
Engelstalig (met Nederlands inlegblad)
Paperback-uitgave Euro 24,95

Gebonden editie van 100 exemplaren plus een offset druk van een tekening gesigneerd en genummerd, Euro 39,95

Verkrijgbaar in de boekhandel