>50% Beeld 'Value Export'

26-10-1999


Dinsdagavond 26 oktober vindt de eerste editie van > 50% Beeld plaats, een nieuwe reeks avondvullende themaprogramma's die in en door het Nederlands Instituut voor Mediakunst wordt georganiseerd. Er zal veel te zien zijn, want zoals de titel al aangeeft, moet de avond voor minimaal vijftig procent van de tijd gevuld zijn met beeld. Dit is dan ook de enige terugkerende factor in van het programma > 50% Beeld waarbinnen tapeprogramma's, lezingen en performances zijn geprogrammeerd. Steeds wordt op de dinsdagavond na de opening van een nieuwe expositie een extra dimensie aan deze tentoonstelling gegeven.

 


In verband met de tentoonstelling kunst.nrw.nl.masterclass staat de eerste avond van > 50% Beeld in het teken van VALIE EXPORT (Linz 1940). Zij zorgde eind jaren zestig en begin jaren zeventig voor veel commotie in de Weense kunstwereld. Naast legendarische performances als Aus der Mappe der Kundigkeit (1969, in samenwerking met Peter Weibel) en Touch Cinema (1968), waarin haar feministische uitgangspunten voltrokken werden, doorbrak ze het éénrichtingsverkeer van cinema. Fundamentele elementen van film en later ook video, werden uitgelicht en gedeeltelijk vervangen met als doel de ruimte voor het filmdoek en de monitor te deconstrueren en het publiek zowel deelgenoot van als deelnemer aan de cinematografische en technologische ervaring te maken. Aandacht voor (de overcodering van) het vrouwenlichaam, de perceptie, de verhouding gereproduceerde en geproduceerde werkelijkheid van de machine blijven herkenbaar in het oeuvre van VALIE EXPORT, waarbij nieuwe technologieën nieuwe strategieën opleveren om haar onderzoek te vervolgen. Naast performances en films maakte ze fotografische werken, werken voor televisie en multimedia installaties. VALIE EXPORT is verbonden als professor aan de Kunsthochschule für Medien in Keulen. Haar werk bevindt zich diverse museale collecties in de wereld.

VALIE EXPORT zal zelf haar werk inleiden, waarbij de volgende werken getoond zullen worden: Remote...remote...(12', 1973), Invisible Adversaries (113', 1976), Syntagma (18', 1983), A Perfect Pair (12', 1986) en haar CD ROM Bilder der Berührungen (1998)