Are You Experienced

Van 12-01-2002 t/m 02-03-2002


Mark Bain (NL/USA), Joe Banks (UK), Gerald van der Kaap (NL), Caroline Rye (UK), Clara Ursitti (UK), Camille Utterback (USA)

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst organiseert de tentoonstelling Are You Experienced met werken die gebruik maken van elementen uit de clubwereld. De samensmelting van beelden, de overvloedige beelddichtheid, confronterende lichteffecten, toenemende snelheid, complexe toepassingen of juist afwezigheid van geluid, de invloed van geur en tast staan centraal. De tentoonstelling is bedoeld als een plek waar verschillende zintuigen gestimuleerd en geprikkeld worden.


Het werk Disco for n/one van Mark Bain (NL/USA) kan beschouwd worden als een ruimtelijke verdichting, waarbij elementen van een nachtclub (verlichting, rook en geluiden) geconcentreerd zijn in een kleine ruimte. Deze geactiveerde wenskamer is niet toegankelijk - er is hier sprake van een geïntensiveerde ervaring die niet beleefd kan worden. Door een deur die slechts op een kier te openen is, kan men naar binnen kijken en een glimp opvangen van wat binnen gebeurt.


Een wegstervende geluidsgolf, die kennelijk door de inwendige elektronica van een fotoflitser wordt omgezet in een lichtflits, legt iedere willekeurige passerende contour vast op een gevoelig scherm, waarna het beeld langzaam vervaagt, totdat het uitgewist wordt door de volgende lichtflits. Bij de installatie The Origin of Painting van DISINFORMATION (UK) kunnen de bezoekers de door hun eigen omtrekken opgeroepen vormen afbeelden in een reusachtig schilderij.

Gerald van der Kaap

'No other drugs required. All senses operative.'
In de ruimte van Gerald van der Kaap (NL) wordt de beroemde White Chill Terminal getoond. Ontworpen door Peter Giele is deze terminal voor het eerste keer getoond in Artlab, Tokyo in 1992. De Chill Terminals zijn de wereld rond gegaan en zijn zowel in musea als in clubs als de RoXY te zien geweest. Tijdens Are You Experienced zijn de originele tapes Brain 4.2 en Brain 5.1 te zien. De monitoren op de muur tonen I Want A Permanent Wave, een recent werk dat onder andere bestaat uit beelden en geluiden die Van Der Kaap heeft gebruikt tijdens zijn live performances.

Caroline Rye

Looking Glass
van Caroline Rye (UK) is een videospiegel waarin de kijker door middel van aanraking beelden van zichzelf kan creëren. De installatie haalt onze gangbare verwachtingen ten aanzien van spiegels, galeries en videobeelden onderuit doordat geen beeld/identiteit tot stand komt zonder dat tegelijkertijd een aanraking plaatsvindt. Doordat beeldvorming en aanraking afhankelijk van elkaar zijn gesteld, verwijst het tentoongestelde naar een vroegere orde van beeldvorming, uit de tijd vóór de fotografie, en worden vragen opgeroepen ten aanzien van de verschillende soorten identificatie in samenhang met de verschillende zintuigen.

Clara Ursitti (UK) loopt letterlijk haar neus achterna, want haar werk is voornamelijk op geur gebaseerd. Bij het dagelijks bombardement van visuele beelden blijven geurindrukken in het menselijk leven op de achtergrond een rol spelen. Van alle zintuigenindrukken staat de geur het meest direct in verbinding met de oudste delen van de hersenen, waar de emotionele centra verondersteld worden zich te bevinden. In haar werk Sub Club past ze de geur en de temperatuur van een dansclub toe. De gebruikte geuren roepen bij de kijker een directe reactie op.

Camille Utterback

Naarmate de bezoeker dichter bij het projectiescherm komt, duikt hij verder de tijd in - echter uitsluitend in het gedeelte van het scherm direct vóór zich. Terwijl hij zich verwijdert, herstelt het gefragmenteerde beeld zich - als een vijver die weer tot rust komt. In de installatie Liquid Time van Camille Utterback (USA) wordt het lichaam - dat slechts op één moment op één bepaalde plaats kan bestaan - als interface gebruikt om een ruimte te creëren waarin tijden en perspectieven meervoudig naast elkaar kunnen bestaan. De beeldentaal die zo ontstaat kan videokubisme genoemd worden.

Met dank aan:
The British Council
Camille Utterback
Gerald van der Kaap

Website met informatie over de VJ-cultuur: www.visualsensations.nl