Wouldnt it be nice

Van 26-02-2000 t/m 25-03-2000


Emmanuelle Antille (CH), Jeroen Eisinga (NL), Isabell Heimerdinger (D), Runa Islam (GB), Komen/Murphy (NL/GB), Mark Lewis (CAN), Owen Oppenheimer (US/GB)

'Wouldn’t it be nice' onderzoekt de dialoog en interactie tussen beeldende kunst, video en film. Deze disciplines worden onderling sterk door elkaar beïnvloed waardoor de scheidslijnen tussen deze media en hun afzetgebied aan het vervagen zijn. 'Wouldn’t it be nice' verplaatst de cinematografische vertelkunst naar de expositieruimte en richt zich op het gebruik en belang van filmtaal, uitgedrukt in het werk van een generatie jonge internationale mediakunstenaars. De geselecteerde kunstenaars zijn geïnteresseerd in de narratieve technieken en mogelijkheden van deze media. Ze ondervragen onze verhouding tot de realiteit en begeven zich met hun werk op het gebied tussen werkelijkheid en fictie.

Emmanuelle Antille

De relatie tot film in 'Wouldn’t it be nice' is indirect en niet zozeer analytisch van aard, in tegenstelling tot kunstenaars als Pierre Huyghe, Pierre Bismuth en Douglas Gordon die veelal met bestaand filmmateriaal werken en dit vervolgens de-construeren en representeren. In verhouding tot deze directe voorgangers nemen de kunstenaars in 'Wouldn’t it be nice' een vrijblijvende(r) houding aan. Gezocht is naar ‘storytellers’ met een onbevangen aanpak, die op speelse en suggestieve wijze filmische beeldverhalen creëren, nieuwe filmscenario’s verzinnen en gebruik maken van diverse middelen: computer, video, fotografie, film. Deze kunstenaars zijn opgegroeid met de alomtegenwoordigheid van film. Film op televisie, video of in de bioscoop. Ze zijn - al dan niet bewust - door de beeldwereld van film beïnvloed. Hun interdisciplinaire produkties zijn van een tweedehands realiteit, een realiteit die zich na een eeuw cinematografie naar film lijkt te richten, in plaats van naar de werkelijkheid.

'Wouldn’t it be nice' is de titel van een werk van Emmanuelle Antille. Dit werk vormde het startpunt van deze expositie.

>50% Beeld dinsdag 29 februari
2 Hoog Achter; toegang vanaf 20.00 uur.
Filmvertoning in samenwerking met FilmStad. Een avond vol experimentele cinema van Nederlandse bodem met een aantal filmblikken, twee premières en een vertoning van het programma ‘Kill your Darlings'. Entree fl. 7,50 (studenten fl 5,-).

Kunstkanaal Amsterdam C, zondag 27 februari 2000 (herhaling na twee uur).
GHOST STORY van A.P. Komen en Karen Murphy, 1996, 14 min.

Met dank aan:
Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden, Bonn.