Breedband voor cultuur

06-12-2005


Tijd: 16.00 – 18.00 uur, zaal open 15.30

Locatie: Club 11 (PostCS), neem vooringang Stedelijk Museum
Oosterdokskade 3-5, Amsterdam

Wat betekent breedband voor cultuur, voor kunstproductie en –verspreiding? Welke impact hebben nieuwe communicatietechnologieën op de rol en werking van culturele instellingen? En wat is het publieke belang van culturele bandbreedte en innovatie?

Op 6 december 2005 organiseert Virtueel Platform in Club 11 (PostCS) een middag rondom breedband en cultuur. Namens het Virtueel Platform wil ik u graag uitnodigen voor deze bijeenkomst waarin wordt getoond wat publieke hoge bandbreedte kan betekenen voor allerlei soorten culturele instellingen en makers.

Een aantal Nederlandse culturele organisaties verbonden aan het Virtueel Platform (De Balie, Paradiso, Nederlands Instituut voor Mediakunst-Montevideo/TBA, Submarine, Waag Society en V2_) hebben de afgelopen vier jaar ervaring opgedaan met aansluiting op het breedbandnetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek ‘Surfnet’ (Gigaport). In korte tijd is veel gerealiseerd. De technische implementatie, het ontwerpen van innovatieve toepassingen en interactie, verkennen van nieuwe formats, en het aanjagen van nieuwe allianties. Nu is het moment aangebroken dat de relevantie van publieke bandbreedte ook voor andere culturele instellingen duidelijk wordt.

Grotere culturele organisaties rondom het Leidseplein (De Balie, Melkweg, Paradiso, De Stadsschouwburg, Bellevue, het AUB, en het Nederlands Instituut voor Mediakunst-Montevideo/TBA) gaan een partnership aan voor gezamenlijke aansluiting op het glasvezelnetwerk van de stad, waarvoor de gemeente een éénmalige subsidie heeft verstrekt. Waag Society en V2_ worden de komende jaren culturele service providers. Dat houdt in dat zij kleinere culturele organisaties kunnen onderaansluiten en daarmee experimenteerruimte bieden. Geen ordinaire hosting, maar het aanwakkeren van innovatieve content, technologische experimenten en kennisuitwisseling.

De bijeenkomst is bedoeld voor culturele instellingen die willen weten wat de mogelijkheden zijn voor hen, en hoe dit te organiseren. Over de volle breedte van het culturele spectrum worden waardevolle experimenten getoond. Dit varieert van innovatieve toepassingen en formats, digitale kunstwerken, en publieksparticipatie, tot archivering en digitale distributie technieken en het oplossen van auteursrechten kwesties. Minder zichtbaar, maar minstens zo belangrijk is de samenwerking tussen grote en kleinere culturele partijen en de verschillende economische modellen die mogelijk zijn. Al deze kennis kan het beste gegeven worden door mensen en organisaties die er op de werkvloer mee bezig zijn geweest.

Met presentaties van: Cathy Brickwood (Virtueel Platform), Justin Kniest (Fabchannel), Eric Kluitenberg (De Balie), Anne Nigten (V2_), Paul Keller (Waag Society), Gaby Wijers (Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/TBA), Bruno Felix (Submarinechannel)

Moderator: Dick Rijken, Haagse Hogeschool lector Informatietechnologie en Samenleving, VPRO digitaal adviseur

Voor meer informatie en aanmelding: asta@virtueelplatform.nl

Virtueel Platform, Keizersgracht 264, 1016 EV Amsterdam, tel. 020-6273758, www.virtueelplatform.nl